flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Другого ААС Бершов Г.Є. прийняв участь у засіданні круглого столу з нагоди 15-ї річниці прийняття КАС України

06 липня 2020, 16:03

Голова Другого апеляційного адміністративного суду Бершов Г.Є. 6 липня 2020 року прийняв участь в засіданні круглого столу з нагоди 15-ї річниці прийняття Кодексу адміністративного судочинства України на тему «Адміністративне судочинство України: стан і виклики», що відбулось в онлайн режимі.

З вітальним словом виступили Голова Верховного Суду В.Данішевська, Президент Федерального Адміністративного Суду Німеччини д-р К.Реннерт, Президент Конституційної судової палати та Вищого адміністративного суду землі Рейнланд-Пфальц д-р Л.Брокер, Директор Німецького фонду міжнародного правового співробітництва д-р Ш.Хюльсхьорстер. Завершив привітання Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду М.Смокович., побажавши всім присутнім натхнення, щирого спілкування та плідної співпраці в проведенні даного круглого столу.

Голова Вищого адміністративного суду України у 2004-2011 роках, нині президент Громадської організації «Всеукраїнська асоціація адміністративних судів» О.Пасенюк розповів про етапи становлення адміністративного судочинства в Україні та про те, як ідея створення адміністративних судів з 2005 року втілювалась у життя. Про завдання адміністративного судочинства з докладом виступив заступник Голови Конституційного суду України С.Головатий, наголосивши на тому, що адміністративна юстиція має дуже важливе значення, повинна мати особливий статус та існувати, як окрема вертикаль судової влади. Д-р Л.Брокер розповів про участь Німецького фонду міжнародного правового співробітництва у розбудові адміністративного судочинства в Україні та висловив свою готовність до подальшої співпраці і відкритого обміну досвідом на практиці. Перший проректор Національного юридичного університету ім. Я.Мудрого Ю.Битяк виступив з докладом про історію розвитку адміністративного судочинства.

Про сучасний стан адміністративного судочинства в Україні та принцип офіційності як «фундамент» адміністративного судочинства виступив з доповіддю Голова Другого апеляційного адміністративного суду Г.Бершов, висловивши свою позицію про необхідність його використання при здійсненні адміністративного судочинства, оскільки саме офіційне з’ясування всіх обставин у справах, що виникають у сфері публічно-правових відносин зможе забезпечити активну процесуальну діяльність суду, дозволить уникнути нерівності учасників судового процесу, забезпечити виявлення та дослідження доказів для повного встановлення обставин та ухвалення справедливих і об’єктивних рішень.

 

Зі своїми докладами виступили також Голова Восьмого апеляційного адміністративного суду О.Завєруха, суддя Одеського апеляційного адміністративного суду Л.Зуєва, Голова Третього апеляційного адміністративного суду А.Коршун, Голова Сьомого апеляційного адміністративного суду В.Кузьмишин, Голова Першого апеляційного адміністративного суду І.Геращенко, Заступник голови Шостого апеляційного адміністративного суду Є.Мєзєнцев, ректор Національної школи суддів України М.Оніщук, Голова Комітету Верховної ради України з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України С.Кальченко, суддя та секретар Великої Палати Верховного Суду В.Князєв, професор кафедри загальнотеоретичного правознавства та публічного права Національного університету «Києво-Могилянська академія» М.Козюра, юридичний радник Німецького фонду міжнародного правового співробітництва Г.Рижков, заступник голови правління Центру політико-правових реформ В.Тимощук, член Вищої ради правосуддя, суддя Запорізького окружного адміністративного суду О.Прудивус.

 За результатами круглого столу підведено підсумки онлайн зустрічі, висловлено слова подяки учасникам та побажання подальшої співпраці.