flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проведено підсумки стану здійснення правосуддя судами Харківського апеляційного адміністративного округу за 2019 рік

03 березня 2020, 16:39

 

           28 лютого 2020 року на базі Полтавського окружного адміністративного суду проведено нараду за підсумками роботи адміністративних судів Харківського апеляційного адміністративного округу за 2019 рік.

 

       Участь у вказаному заході прийняли Голова Другого апеляційного адміністративного суду Бершов Г.Є. та суддя Катунов В.В., суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду Шевцова Н.В., Голови Харківського, Сумського та Полтавського окружних адміністративних судів Панченко О.В., Шаповал М.М., Удовіченко С.О., а також судді та працівники апарату Полтавського окружного адміністративного суду.

 

     З привітальним словом звернувся Голова Полтавського окружного адміністративного суду Удовіченко С.О., наголосивши на важливості проведення зустрічей за підсумками проведеної роботи.

     В ході наради Голова Другого апеляційного адміністративного суду Бершов Г.Є. доповів про результати роботи суду, статистичні дані здійснення судочинства щодо кількості та стану розгляду справ за адміністративними скаргами, оголосив загальні відомості щодо провадження у справах в порівнянні з минулим роком, динаміку якості їх розгляду окружними судами за результатами апеляційного розгляду у розрізі кожної із областей. Розповів про заходи, які було вжито для підвищення рівня здійснення судочинства та фактори, що впливають на зміну динаміки показників судової статистики. Більш детально зупинився на конкретних процесуальних моментах і найчастіших порушеннях суддями встановлених вимог, що стосуються застосування судами першої інстанції норм матеріального та процесуального права.

  

 

     Підведення підсумків продовжили голови Харківського окружного адміністративного суду Панченко О.В., Сумського окружного адміністративного суду Шаповал М.М., Полтавського окружного адміністративного суду Удовіченко С.О., які доповіли про діяльність очолюваних ними судів, результати роботи у 2019 році, проаналізували статистичні показники розгляду справ  та причини скасування та змін рішень.

 

  

 

       В рамках надання методичної допомоги суддями апеляційного та касаційного судів судам першої інстанції на виконання положень Закону України «Про судоустрій і статус суддів» було обговорено проблемні питання із застосування законодавства при здійсненні адміністративного судочинства за участю судді Другого апеляційного адміністративного суду Катунова В.В. та судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Шевцової Н.В., які надали методичну інформацію щодо порядку представництва органів державної влади та органів місцевого самоврядування в адміністративних судах. Разом із присутніми суддями та працівниками апарату суду розглянули зміни до процесуального законодавства щодо вдосконалення порядку розгляду справ, найчастіші помилки у застосуванні норм матеріального та процесуального права, причини скасування судових рішень.

 

     Голова Другого апеляційного адміністративного суду Бершов Г.Є. з’ясував, які проблемні питання виникають у колег під час вирішення справ, надав відповідні роз’яснення та рекомендації. Наголосив на важливості надання суддями апеляційної та касаційної інстанцій методичної допомоги суддям першої інстанції для підвищення загального рівня здійснення судочинства.

 

 

   

      За результатами зустрічі було обговорено помилки, допущені в роботі, зроблено відповідні висновки та визначено завдання, що спрямовані на покращення показників роботи у 2020 році та загальний стан правосуддя.

      Голова Другого апеляційного адміністративного суду Бершов Г.Є. висловив величезну подяку всім присутнім за плідну роботу, побажав злагоди та творчого натхнення у подальшій роботі.