flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Другий ААС провів відеоконференцію з учнями 10-х класів КЗ «Харківський ліцей № 124 Харківської міської ради»

13 грудня 2023, 10:30

   У п’ятницю, 08 грудня, суддя Другого апеляційного адміністративного суду Макаренко Яна, начальник відділу по забезпеченню роботи керівництва суду та звернень громадян Раскіна Інна, начальник відділу судової статистики та узагальнення судової практики Барабанщикова Тетяна та помічник судді Свєженцева Юлія, за участю викладача ліцею Шаповалової Вікторії Володимирівни провели дистанційну відеоконференцію з учнями 10-х класів комунального закладу «Харківський ліцей № 124 Харківської міської ради», присвячену Всеукраїнському тижню права та Дню прав людини.
   Розпочала відеоконференцію начальник відділу по забезпеченню роботи керівництва суду та звернень громадян Раскіна Інна, яка ознайомила учасників заходу з поняттям правосуддя, з чого складається система судоустрою в Україні, принципи діяльності судів, їх спеціалізація і роль у загальній системі правосуддя. Додатково проінформувала дітей про історію створення, початок роботи Другого апеляційного адміністративного суду та діяльність в умовах сьогодення. Інна окремо акцентувала увагу слухачів на історії створення адміністративного судочинства та проведенні судової реформи, впровадженні новітніх технологій в діяльність Другого апеляційного адміністративного суду, які надають більше можливостей для реалізації громадянами своїх конституційних прав, доступності суду для громадськості та обізнаності про роботу в умовах сьогодення.
     Далі у відеоконференції взяла участь начальник відділу судової статистики та узагальнення судової практики Барабанщикова Тетяна з доповіддю на тему : «Основні завдання адміністративного судочинства та категорії адміністративних справ». Тетяна навела слухачам статистичні дані кількості справ, що надійшли та були розглянуті Другим апеляційним адміністративним судом починаючи з 2020 року та за одинадцять місяців поточного року. Відмітила важливість адміністративного судочинства для захисту соціальних прав і гарантій громадян в разі наявності спорів з суб’єктами владних повноважень.
     Також, помічник судді Другого апеляційного адміністративного суду Свєженцева Юлія у доступній формі розповіла школярам про склад правовідносин, їх види та елементи. Розкрила основні поняття та на прикладах пояснила зміст правоздатності і дієздатності особи, про права і встановлені обов’язки, а також з якого віку може настати відповідальність за порушення законодавства.
     На завершальному етапі до відеоконференції з учнями ліцею № 124 долучилася суддя Другого апеляційного адміністративного суду Макаренко Яна, яка описала щоденну діяльність судді, процес розгляду адміністративних справ та особливості адміністративного судочинства, а також його відмінності від інших судових процесів.
   Наприкінці конференції доповідачі відповіли на запитання. Присутні подякували за цікавий пізнавальний захід та висловили побажання надалі організовувати подібні події.
    Сподіваємося, що наша зустріч зі школярами та висвітлення актуальних тем допоможе дітям більше знати про свої права і обов’язки, усвідомити важливість щоденного навчання і здобуття нових знань для майбутнього.