flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про окремі питання направлення сторонам по справі процесуальних документів в електронній формі

22 листопада 2021, 15:06

Про окремі питання направлення сторонам по справі процесуальних документів в електронній формі

 

Шановні учасники судових справ!

         Доводимо до відома, що з 5 жовтня 2021 року офіційно розпочали функціонування 3 підсистеми (модулі) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи: «Електронний кабінет», «Електронний суд» та підсистема відеоконференцзв’язку.

         Згідно з п. 10 Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженим рішенням Вищої ради правосуддя від 17 серпня 2021 р. №1845/0/15-21 адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, судові експерти, державні органи та органи місцевого самоврядування, суб’єкти господарювання державного та комунального секторів економіки зобов’язані зареєструвати свої офіційні електронні адреси в ЄСІТС. Інші особи реєструють свої офіційні електронні адреси в ЄСІТС у добровільному порядку.

         Відповідно до ч. 4 ст. 18 Кодексу адміністративного судочинства України та п. 6.5 Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи ЄСІТС відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», процесуального законодавства України забезпечує обмін документами (надсилання та отримання документів та інформації, спільна робота з документами) в електронній формі між судами, іншими органами та установами в системі правосуддя, учасниками судового процесу, а також фіксування судового процесу та участь учасників судового процесу у судовому засідання в режимі відеоконференції.

         Таким чином, якщо сторона по справі зареєстрована в ЄСІТС, то на її електронний кабінет в автоматичному режимі надсилаються всі електронні документи, які містяться в АСДС в картці відповідної судової справи (за виключенням обмежень, передбачених законодавством).

         Зазначаємо, що у випадках направлення Другим апеляційним адміністративним судом через підсистему «Електронний суд» учасникам процесу копій ухвал про повернення апеляційної скарги, яку було подано у паперовій формі, такі копії ухвал разом з апеляційною скаргою будуть додатково надсилатись засобами поштового зв’язку, за наявності відповідних коштів. Також повідомляємо, що ви не позбавлені права звернутися із відповідною заявою до відділу документального забезпечення Другого адміністративного апеляційного суду для отримання копій таких ухвал разом з апеляційною скаргою в приміщенні суду.